KYSTSIKRING I SØVANG

Den 4. september afholder kommunen et borgermøde i Kongelundshallen.

onsdag den 9. juli 2025

Vi er fra grundejerforeningens side i jævnlig kontakt med kommunen, dels for at sikre den for Søvang bedst mulige løsning, dels for at fremskynde processen mest muligt.

Det sidste lykkes ikke så godt som vi kunne ønske. Kommunen vil gerne fremskynde, men der er mange forhindringer fra lovgivning, herunder Natura 2000 og krav om VVM vurdering, og staten satte først sent projektet i gang vedr. særligt behov for at beskytte vigtig og kostbar infrastruktur (Øresundsbro, Metro og Lufthavn), og dette medførte et tidskrævende og forsinkende analysearbejde. Vores samarbejdspartner Dan Hasløv er en stor hjælp for os i dette for Søvang så vigtige projekt.

Dog bliver vi jævnligt holdt orienteret og indkaldt til møder. Derfor kan vi også fra tid til anden informere videre. Hermed et forkortet smugkig på en kommende information (Nyhedsbrev) fra kommunen. Det der er skåret fra er en redegørelse for etape 2; altså fra efter Søvang og til Dragør .

Vi kan supplere med følgende kommentarer:

  • I februar i år startede VVM arbejdet. Det står for Vurdering af Virkning på Miljøet. Nogle har måske bemærket folk fra COWI der bl.a. er ved at kortlægge dyre- og planteliv fra diget mod vandet.
  • Bemærk mødet i Kongelundshallen d. 4. september. Kommentar til projektet kan sendes til diger@dragoer.dk eller til projektleder Lise Holm tlf. 30 86 09 15.
  • Vi har spurgt om det ville være muligt at påbegynde projektet på Sydvestpynten hvorfra Søvang er mest truet, men det vil ikke være lovligt og ville heller ikke beskytte ret meget uden at ”hullet” i beskyttelsen frem til vores dige lukkes.
  • Desværre må vi så sætte vores lid til heldet frem til projektet er færdigt, og held er som bekendt ikke en strategi.
  • Det vi i Kystbeskyttelsesgruppen i øvrigt arbejder med er følgende:
  • Vi ønsker kun begrænsede rekreative faciliteter i forlandet. Søer skal være salte og dybere (ikke til opsamling af grundvand og myggeudklækning).
  • En begrænsning af generne (pga. fredningsforhold ) for husene i den sydvestlige ende af Søvang. Det påtænkte dige på den korte strækning mod syd, vil vi gerne have gjort bredere og ført længere væk fra grundene, og stier skal her føres forsænket på ydersiden af diget og i sammenhæng hermed en harmonisk overgang fra dige (ud for Søvang) til fremskudt forland. 
  • Det er fortsat ikke helt klart hvorledes man vil gennemføre den helt nødvendige adskillelse af gående og cyklende trafik.
  • Etablering af parkeringsmulighed for kitesurfere og lystfiskere der ikke generer grundejerne
  • Vi vil kunne bevare de eksisterende 2 broer (og gerne vinteroplægge tæt på den fremskudte kyst).
  • I anlægsfasen ønskes en midlertidig vej etableret (øst for Søvang). Vore veje, som grundejerforeningen selv skal vedligeholde, kan ikke tåle massiv og tung trafik.


 Nyhedsbrev om kystbeskyttelsen i Dragør Kommune

I dette nyhedsbrev, kan du læse om aktuel status for kystbeskyttelsesprojektet, både hvad angår vores lokale projekt og statens arbejde med stormflodsplan for København. Derudover ridser vi planen for efterårets aktiviteter op og gør opmærksom på projektets åbne
arrangementer i sensommeren/ efteråret. Her vil vi endnu en gang bede om input til de kommende faser af projektet, som overordnet er inddelt i to etaper.


Status på kystbeskyttelsen – etape 1

I februar 2025 besluttede Dragør Kommunalbestyrelse at igangsætte projektforslag og miljøkonsekvensvurdering af etape 1, som består af delstrækningerne ud for Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden.

Projektforslaget tager udgangspunkt i det dispositionsforslag for etape 1, som blev udarbejdet i løbet af 2023 og 2024. Se her, hvilke løsninger der indgik i
dispositionsforslaget, og som nu bliver yderligere bearbejdet og miljøvurderet.


Miljøkonsekvensvurdering for etape 1: Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden

Inden kystbeskyttelsesprojektet kan anlægges, skal vi gennemføre en miljøkonsekvensvurdering af det foreslåede projekt. og I en miljøkonsekvensvurdering undersøger projektets rådgivere, hvordan anlægsarbejderne og det færdige dige eller forland kommer til at påvirke omgivelserne – både positivt og negativt.

Formålet med en miljøkonsekvensvurdering er, dels at inddrage offentligheden så tidligt som muligt dels at miljøhensyn kan integreres i projekt under udarbejdelsen, således at skader på bl.a. beskyttet natur og miljøhensyn mindskes mest muligt. Eventuelle skader på natur skal erstattes, f.eks. i form af kompensationsnatur. Hele miljøkonsekvensvurderingen, inkl. to offentlige høringer, tager ca. halvandet til to år at gennemføre.

Møde om Miljøkonsekvensvurdering af etape 1 den 4. september kl. 17-18.30 i  Kongelundshallen

Sæt kryds i kalenderen og kom og fortæl os, hvad du mener, der er vigtigt at undersøge i en  Miljøkonsekvensvurdering for kystbeskyttelsens etape 1: Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden.

På mødet torsdag den 4. september 2025 kan du kommentere på, hvilke emner rådgiverne skal være særligt opmærksomme på at beskrive i miljøkonsekvensrapporten for etape 1 i Dragør Kommunes samlede projekt. Etape 1 består af delstrækningerne ud for Søvang,

Sydvestpynten og Kongelunden. Det kan f.eks. være emner som støj og andre gener i anlægsfasen, påvirkning af fuglelivet, fremtidig færdsel på dele af diget, eller andre emner, som du mener, er vigtige at få beskrevet.

Alle borgere i Dragør og andre med interesse i kystbeskyttelse og kystzonen er velkomne til mødet, hvor vi og det faglige rådgiverteam præsenterer de emner, som rådgiverne har vurderet, er relevante at undersøge i netop dette projekt.

Det foreløbige program for mødet ser sådan ud:

  • Velkomst ved borgmester Kenneth Gøtterup
  • Præsentation af projektet ved rådgiverne fra COWI, Arkitema og ISITABIRD
  • Præsentation af de emner, der skal belyses i miljøkonsekvensvurdering for etape 1: Søvang, Sydvestpynten og Kongelunden ved rådgiverne fra COWI, Arkitema og ISITA-BIRD
  • Der vil være mulighed for at stille spørgsmål til både biologer, kystingeniører og landskabsarkitekterne og komme med input til projektet og miljøkonsekvensvurderingen.

Mødet vil blive annonceret i Dragør Nyt og på kommunens hjemmeside efter sommerferien, ligesom vi vil sende invitationer til kontaktpersoner og formændene for grundejerforeninger. Tilmelding foregår via hjemmesiden. Mødet holdes i forbindelse med en offentlig høring, der
foregår i perioden fra mandag den 25. august til og med søndag den 21. september 2025.


Status for Statens arbejde med kystbeskyttelse

I maj 2025 blev forundersøgelsen for stormflodssikring af København, som Transportministeriet og Miljøministeriet udarbejdede, offentliggjort på Sund & Bælts hjemmeside. Resultatet kan læses på Sund & Bælts hjemmeside.
Formålet var at undersøge, om der kan etableres en fælles kystbeskyttelse, der både beskytter hovedstadens kritiske infrastruktur (Lufthavn, metro, el- og vandforsyning), boligområder, institutioner m.m. mod oversvømmelser fra havet i tilfælde af en særlig kraftig
stormflodshændelse.
Dragør Kommune deltog i forundersøgelserne sammen med Tårnby, Hvidovre og Københavns Kommuner foruden repræsentanter for infrastrukturselskaberne, herunder Lufthavnen, Sund & Bælt og Metroen. Der er endnu ikke truffet politisk beslutning om eventuelle fælles skridt i
arbejdet.

Informationsmøde

Alle borgere i Dragør og andre med interesse i kystbeskyttelse er inviteret til et åbent

informationsmøde om det statslige arbejde om kystbeskyttelse/stormflodssikring af hovedstaden

Mødet afholdes mandag den 24. marts 2025 kl. 17 til 19 i Hollænderhallen, Halvejen 3, Dragør

Find link til tilmelding her:  Tilmelding

Program

   A) Velkomst ved Borgmester Kenneth Gøtterup

   B) Gennemgang af de statslige resultater vedrørende teknik, miljø og anlægsøkonomi ved projektdirektør Claus Dynesen, Sund & Bælt

   C) Spørgsmål i plenum

   D) Kort status på Dragør Kommunes arbejde med kystbeskyttelse ved forvaltningen

   E) Dialog

   F) Tak for i dag

Der er plads til ca. 400 personer – tilmeldingen lukker, hvis antallet nås inden mødet.

Du kan i øvrigt læse mere om statens arbejde på Dragør Kommunes hjemmeside.

Kystbeskyttelse – Status marts 2025

Den 27. februar blev der afholdt et vigtigt møde i kommunalbestyrelsen.

Det fulde referat med supplerende materiale kan ses på kommunens hjemmeside.

Det vigtige er at dispositionsforslaget for strækningen fra Kongelunden til og med Søvang er godkendt og gennemføres som en 1 etape.

For Søvangs vedkommende vil løsningen være i form af et fremskudt forland i en bredde på godt 200 meter, suppleret med en forlængelse af Ullerupdiget indtil Tømmerup.

Men:

1) Aktiviteter og resultater skal koordineres med Sund & Bælt således at der sikres en samordning med det statslige arbejde med stormflodsplan for hele Københavnsområdet

2) I 2025 /26 skal der derfor nærmere projekteres en præcis fastlæggelse herunder miljø (ikke mindst Natura2000). Økonomien og grundejernes deltagelse heri skal opdateres.

3) Høringssvarene (alle 19 – herunder Søvang’s) skal i muligt omfang indarbejdes. I grundejerforeningen forventer vi at holde et møde med kommunen og dens samarbejdspartnere i marts måned. Vores rådgiver Dan Hasløv vil medvirke.

4) Det er forventningen, at anlæg kan påbegyndes i 2028, og vi må håbe på heldet indtil da, i erkendelse af at stormfloder ikke tager hensyn til langstrakte beslutningsprocesser og bureaukrati.

5) De kritiske og potentielt forsinkende faktorer vil være: De statslige myndigheders involvering, interesseorganisationer og mulige forhindringer vedr. Natura 2000.

Kystsikringsudvalget, som er etableret af grundejerforeningens bestyrelse, indsendte den 5. januar 2025 høringssvar til kommunens projektgruppe som svar på det dispositionsforslag som blev forelagt på borgermødet d. 14 november 2024 i Hollænderhallen.

Det indsendte høringssvar er udarbejdet i samarbejde med Hasløv & Kjærgaard, som også bistod grundejerforeningen i designet af Søvangs oprindelige input til en kystsikring ud for Søvang i form af et fremskudt forland. Det oprindelige design var berammet til at modstå stormflod og højvande indtil år 2050, og Kommunens projektgruppe har senest sammen med Cowi og Arkitema yderligere forstærket dette design således at det nu udgør en robust kystsikring indtil år 2075.

Den primære forskel på det af kommunen og Cowi/Arkitema forelagte design som er udsendt til høring, og det af Søvangs kystsikringsudvalgs indsendte høringssvar er, at hvor kommunen arbejder med indsøer af ferskvand med oppumpning af grundvand til disse, peger høringssvaret på en løsning med styret gennemstrømning af saltvand med ind- og udløb samt tilhørende højvandslukke.

Der blev d. 14/11-2024 afholdt borgermøde i Hollænderhallen hvor et dispositionsforslag for delstrækning 4, 5 og 6 blev præsenteret, i et samarbejde mellem Dragør kommunes projektleder for Kystsikringen Lise Holm, Chefen for Plan, Teknik og erhverv Jesper Horn Møller samt repræsentanter fra Arkitema, Cowi og “Is it a Bird”. Dispositionsforslaget blev gennemgået og der var efterfølgende mulighed for at stille spørgsmål, samt at tage et nærmere kig på de til formålet opstillede plancher. Læs mere herom her på kommunens hjemmeside:  Alt om etape 1 (dragoer.dk)

Nyhedsbrev af 14/10-2024

Den 17. juni afholdt kommunen et borgermøde i Kongelundshallen.

Formålet var dels at vise de forskellige dige-profiler der arbejdes med, primært fra Søvang og ud til og med Sydvestpynten, samt give en overordnet status over projektet.

Borgerinddragelse: Det er prisværdigt at kommunen gør så meget ud af inddrage berørte borgere, men også rimeligt da vi er stærkt berørte af den stadige risiko for oversvømmelse. Vi står, sammen med beboerne syd og vest for Søvang, i forreste ”skudlinje” såfremt en stormflod rammer. I alt omfatter delstrækningerne 4, 5 og 6 tilsammen ca. 800 parceller, hvoraf over 600 af disse ligger i Søvang.

Borgermøde: Mødet i Kongelundshallen rejste flere spørgsmål. For at få afklaret disse fik vi d. 19. august et møde i stand med kommunen og deres samarbejdspartnere fra hhv. COWI og Arkitema. Vores rådgiver Dan Hasløv – der står bag det af kommunen og Søvang valgte løsningsforslag – deltog i mødet for at sikre at vi havde den fornødne tekniske faglighed repræsenteret fra Søvang.

På mødet blev følgende punkter gennemgået hvoraf Pris og Tid selvfølgelig er helt centrale :

Pris: Fordi vi som de beskyttede med stor sandsynlighed kommer til at indgå i en betalingsmodel. Og de meget foreløbige priser for hver grundejer blev beregnet som kr. 500,- pr måned i mange år fremover. Vi er klare over at prisestimater på nuværende tidspunkt kun kan være meget foreløbige og at de er meget følsomme over for prisen på råstoffer mm. Grundejerforeningen fastholder at den nævnte månedlige udgift kan udgøre en økonomisk udfordring for en del, især nyetablerede, beboere og opfordrer kommunen til at fortsætte presset for at få ændret statens regler. Herunder er det et problem at kun de direkte beskyttede i flg. lovgivning skal bidrage. Hvad er der tilbage af eksistensgrundlag for resten af Dragør hvis den gamle by, havnen og flere boligområder, herunder Søvang, ødelægges af stormflod?

Tid: Er næsten det vigtigste fordi vi med stormflodssæsonen 2023/24 fik en forsmag på hvad vi kan have i vente. Den store bekymring er fortsat at vi bliver oversvømmet, formentlig mest sandsynligt fra Sydvestpynten. Det er derfor nødvendigt løbende at være opmærksom på svækkelser af det nuværende dige – ikke mindst i lyset af den reduktion af forstranden der er sket med de seneste storme. Det er fortsat skræmmende at der skal gå så lang tid før en beskyttelse er etableret – ikke blot for Søvang men for hele kommunen. Det kan derfor kun gå for langsomt. Det følgende dækker i hovedtræk møderesultaterne.

Statslig involvering: Det er væsentligt at påpege at staten, på et meget sent tidspunkt involverer sig, med en hoved-prioritet om at beskytte lufthavnen, metroen og øresundstunnellen. Det har dels forsinket kommunens arbejde; dels imødeser man en løsning hvor der bygges et ”10.000 års dige” som en forlængelse af Ullerupdiget hen mod Tømmerupvej. Altså bagom Dragør! Håbet er så, at Dragør får statens opbakning til at gennemføre ”vores løsning” der er baseret på et fremskudt forland, men nu for at beskytte mod en 100års hændelse med udgangspunkt i år 2075. Det skal selvfølgelig være en løsning der kan udbygges i takt med stigende vandstand/klimapåvirkning.

Den øgende bredde: De viste plancher der var mere præcise end de foreløbige skitser vi fik efter mødet i Kongelundshallen, godtgjorde at der nu ikke er så stor forskel på Søvangs forslag og det fremlagte. Især ikke når det ændrede udgangspunkt – en 100-års hændelse med udgangspunkt i år 2075 – tages i betragtning.

Natura 2000: Den ændrede vurdering af Natura 2000 forholdene ud for Søvang* glædede os at erfare. Tilbage står, at vi fortsat kan være betænkelige ved den opsættende virkning som protester fra f.eks. DOF og Danmarks Naturfredningsforening kan medføre. Vi har erfaret at der er indledede dialog med de nævnte, og vi kan kun opfordre til løbende at ”tage dem i ed”. 

Rekreative kvaliteter: Vi fornemmede en afstandtagen fra vores synspunkt fra Arkitema. Derfor vil vi gerne understrege at punktet er baseret på den nyeste udgave af ”Klimarobust kommune – ambitioner for kystbeskyttelsesprojektet i Dragør”. Og vi fastholder grundene til at strækningen ud for Søvang skal være så naturpræget som praktisk muligt.

Berlinmuren: Det glædede os at høre at der pt ikke er tale om en kraftig forhøjelse af det nuværende dige; at det reviderede forslag muliggør en bevarelse af den nuværende højde. 

Uafklaret: I sagens natur mangler der på dette tidspunkt en del detaljer: Lagunernes størrelse og dybde, kystprofilets opbygning, materialer, landskab, bundforhold og stier.

Nuværende forstrand: Som mange har konstateret blev diget beskadiget tæt på badebroen i oktober-stormen. Kommunen var hurtig ude med at forny og forstærke stensætningen omkring badebroen. I januar 2024 blev bredden af nuværende forstand udfor Søvang reduceret meget på de første 2- 300 meter nærmest Dragør. Nogle steder så voldsomt at der blev skåret grøfter helt ind til diget. Det sidste bliver repareret i nær fremtid. 

Hvornår bygges der så: Det ved kommunen mere om i slutningen af året, men det er forventet at etablering af kystsikring på vores strækning (4,5 og 6) igangsættes i 2028.

*Ud for Søvang anses området fra revlen og ud som kritisk i Natura2000 sammenhæng.

På vegne af Søvang Grundejerforening

Niels B. Ulrich

My heading is awesome

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur. Viderer feugiat at pro, mea aperiam

Kystsikringsudvalget

Som vedtaget på generalforsamlingen i 2019 nedsatte bestyrelsen et udvalg der skulle varetage Søvangs interesser i de planlagte anlæg til beskyttelsen af Dragørs kyster.

Diget er i dag en livlig trafikeret færdselsåre med mange gående og cyklende. Hvor havnebyer typisk har en strandpromenade eller en mole, der benyttes til social kontakt, og som et sted hvorfra naturen kan nydes, har vi i Søvang vores dige.

Efter manges mening er der lidt for mange eksterne cyklister, der også har øje for stien på diget. Det har vi i udvalget også set på.

Finansiering af hele beskyttelsen er et politisk anliggende. Kommunen presser på for at få staten til at bidrage mest muligt, men i praksis har det hidtil været en kommunal opgave; dvs. at de berørte grundejere i kommunen skal betale over en længere årrække.

I udvalget har vi primært forholdt os til at det skal være en løsning der beskytter og som tilfører Søvang yderligere herlighedsværdi.

Vi er opmærksom på at balancere hensynet til de mange der er mest fokuseret på beskyttelse og til strandgrundejere der ønsker mest mulig udsigt bevaret.

Hvis vi skal undgå en løsning, der blot er en simpel digeforhøjelse, der ikke tilfører Søvang flere kvaliteter, er det nødvendigt at tage kampen op mod Natura 2000 kravene.

Givet at Amagers natur for en stor del er menneskabt, giver det mening at fortsætte udviklingen mod mere natur. Når der skal bruges rigtig mange penge skal de også bruges til at gøre Søvang og den omgivende natur endnu dejligere.

Det skal være en intelligent løsning som vil muliggøre en senere udbygning uden en ”Berlinmur” blot bygges højere og afskærer Søvang fra strand og vand.

Og så vil vi – uanset løsningsmodel – arbejde for en adskillelse af gående og cyklende trafik.

Afsluttende nævnes at nøgleordet er natur og ikke park. Vores vurdering er at såfremt vi satser på en strandpark udelukkende til glæde for menneskene har vi tabt Natura 2000-kampen på forhånd.

i Søvang må det vigtigste være, at det unikke kystlandskab langs Søvang og vores natur udbygges og ikke ødelægges.

Bestyrelsen

HVORFOR KYSTSIKRING

Klimaforsker ved DMI Rasmus Anker Pedersen forklarer, hvorfor vores kyster skal sikres i en 7 min. lange video HER

VORES FORSLAG

Kommunalbestyrelsen besluttede, at arbejde videre med vores forslag med fremskudt dige med et mindre forland. Læs mere HER

BBC film om kystsikring

Her kan du se en film som BBC har lavet om kystsikring i Dragør: Transforming cities, the new age of urban living. Se filmen  HER

INFORMATION OMKRING PROCESSEN

Kystsikring af Søvang er en del af et større kystsikringsprojekt.

Statens arbejde med kystsikring

Transportministeriet koordinerer gennemførelsen af en forundersøgelse af en samlet stormflodsplan for den centrale del af hovedstaden. Forundersøgelsen omfatter de fire kommuner Hvidovre, Dragør, Tårnby og København.

Borgmester Kenneth Gøtterup

Vores Borgmester, Kenneth Gøtterup, arbejder aktivt for at få alle involverede parter til at støtte op omkring, at få staten til at beslutte en god løsning for Dragør (altså, vores løsning med fremskudt dige).

Dragørs rådgiverhold

Kommunens rådgiverhold, der kan hjælpe med at virkeliggøre kommunens lokale kystbeskyttelsesprojek.