Tak for en dejlig Sankhans aften.
Her kan du læse dette års båltale af
borgmester Kenneth Gøtterup

Tak fordi jeg må holde båltalen i år her i dejlige Søvang

Det er faktisk min første båltale og er derfor lidt uden for min ”Comfort Zone” og genre, for en båltale skal netop ikke være en politisk tale. Så bær over, hvis der alligevel sniger sig en politisk bemærkning ind.

Over alt i landet samlet nu børn og voksne, unge og gamle for at nyde bålet, se heksen gå til i flammerne og hylde landet med Drachmanns Smukke midsommervise. Jeg oplever det som en udpræget dansk aften, og jeg glæder mig over at være en del af idyllen – nyde en af de lange lyse aftener og korte nætter. Jeg tror mange, ligesom jeg, føler, at det er selveste danskheden, vi fejrer.

Men selvom vi ikke skal tale politisk, så har Skt. Hans og politik en del til fælles. Det handler nemlig om fællesskab. Og fællesskabet syntes jeg vi skal hylde her ved Skt. Hans.  Skt. Hans er et fællesskab, som strækker sig tilbage til vikingetiden og Odin og Thors dage, hvor vi har samlet os på højdepunkter i landskabet og tændt glædesblus for at fejre lyset og de lange dage.

Fællesskabet rakte ud over hver enkelt by, for man tændte bål, sådan at nabobyen også kunne se det, og sådan, at man også kunne se deres, for den her fest var en del af et større fællesskab. Her i aften bliver der netop nu tænkt bål over hele Danmark. I private haver, på festpladser, på marker, på strande. I Dragør er der også bål langs kysten og hvert område i Dragør har sine egne traditioner ved Skt. Hans. Vi er en del af et stort fællesskab og det fejrer vi i aften.

Og fællesskabet er jo netop det der kendetegner Søvang. Det bekræftes allerede af det store fremmøde i dag og fakkeltoget fra sportspladsen. Jeg kan nævne jeres kendte badebro 2791 som er kendt langt uden for Søvang. Den giver både tilhørsforhold og stolthed, men den skaber også fællesskabet på tværs af generationer, på tværs af familier, børn kan mødes og bades og sludderen kan slås af mellem de voksne. Jeres tennisklub som ligger i midten af Søvang medvirker til det samme og det bekræftes ved, at I har haft en kassere der tog tjansen i hele 42 år. Det er man ikke, hvis ikke der er et godt fællesskab og hvor det er rart at være.

Jeg har fulgt med i, hvad der sker på jeres fælles facebook side. Mange facebook sider har ofte en tendens til at debatten kan udvikle sig uheldigt. Men hos jer oplever man hjælpsomheden over for hinanden, lyst til at gøre noget for hinanden, og stoltheden for jeres Søvang og endda med forsøg på, at løbe en fredagsbar i gang. Sidstnævnte tror jeg ikke der er mange grundejerforeninger der kan slå og slet ikke når man er en stor forening. Det giver et godt fællesskab

I 2021 var der også repræsentanter fra Jer der deltog i det store fællesskab. Nemlig ved at stille op til kommunalvalget som kandidater og Søvang var repræsenteret flot med syv forskellige kandidater og to af disse fik et sæde i kommunalbestyrelsen. Der er ingen tvivl om, at det også har sat Søvang på landkortet i vores kommune. Jeg ved, at man som borger i Søvang nogle gange har kunne føle, at Søvang er det glemte område når der skal prioriteres fra rådhuset. Det har jeg nu aldrig oplevet i de år jeg har været med i politik, men der er ingen tvivl om, at hvis der kunne være eksempler på dette, så bliver i husket nu, takket være de syv kandidater og til de to der er valgt ind.

Fællesskabet skal vi passe på. Det skal vi værne om. Og det skal vi dyrke. Det har vi brug for i en tid, hvor der er krig i verden, i en tid hvor unge føler sig mere og mere stresset og presset. I en tid med pandemi, hvor usikkerheden for vores sundhed men også arbejdspladser og erhvervslivets vilkår er udfordret. Lad os huske fællesskabet i det nære. Huske at besøge sine gamle familiemedlemmer, spørge naboen om man kan hjælpe med noget, løfte blikket og se hinanden i øjnene. Og det er vi faktisk gode til i Dragør. Vi har netop set det, på den venlige og kærlige måde mange borgere har taget imod Ukrainske flygtninge og i går var jeg ovre i Baggersmindelejren samme med Frelsens Hær, hvor vi netop i denne uge har indkvarteret ca. 60 Ukrainske flygtninge. Tag venligt imod dem, som jeres nye naboer.

Fællesskabet er også hygge, samvær og selskabelighed. Det har vi her i aften og ved sådanne lejligheder har vi også stærke traditioner for, at vi i fællesskabet synger sammen. Og om lidt skal vi bl.a. synge Drachmanns midsommervise – ”vi elsker vort land”.

 Og mens vi gør os klar til det, kan vi tænke på, at Sankthansnat var efter gammel overtro den nat, hvor hekse og andet troldtøj rigtig huserede, og bålene blev oprindelig tændt ud fra en sand overbevisning om at holde ufreden ude. I dag tænder vi bålet i fællesskab. Vi skal ikke længere holde ufreden ude, men i stedet nyde bålet med sine venner, familie og gode naboer om sig og i egne tanker, glæde sig over det fællesskab vi er i og hvis nogle i bålets skær, at de savner en gammel ven eller familiemedlem, så tag telefonen allerede i morgen og ring.

God Skt. Hans til alle. 


PRIVATE TENNISBANER

SPORTSKLUBBEN SØVANG

I 1932 blev Søvang sportsklub stiftet og der blev købt 2 centrale grunde – som nu er vores tennisbaner og klubhus. Klubbens medlemmer kan bruge banerne, få undervisning og deltage i turneringer. Klubben tilbyder også badminton og andre sportstyper. Læs mere HER.

rum til børnene

LEGEPLADSEN

Ved siden af tennisbanerne, har Søvang en dejlig legeplads. Der er sandkasse, gynger, klatretårn, rutsjebaner og meget mere sjov for de helt små og lidt større børn. Der er også en god stor græsplæne til boldspil eller andre sjove lege.

MIDT I NATUREN

VANDET

Bor man i Søvang, bor man i gåaftand til vandet. Vi hører bølgerne på de stille aftener, vi ser og hører dyrelivet og vi bruger vandets mange glæder. Vi har jo vores badebro. Men vi bruger også vandet til kitesurfing, paddle board, undervandsjagt, kajak, båd eller bare gå, cykle eller løbe en tur med den smukkeste udsigt.


Naturpark amager

SKOVEN

På den ene side af Søvang ligger Øresund og på den anden side ligger skoven. I Kongelunden er der mulighed for naturoplevelser, der både rummer blomster, fugleliv og alverdens grønne godbidder som slåen, mirabelle, vilde æbler og til sidst, men bestemt ikke mindst, en trold ved navn Bjarke Cirkelsteen.